Διαδικασία Yποβολής Αιτήσεων

Προϋποθέσεις εισαγωγής και διαδικασία υποβολής αιτήσεως

Ο αριθμός εισακτέων κατ΄ έτος ορίζεται κατά ανώτερο όριο σε είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακούς φοιτητές με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του Π.Μ.Σ. με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, εισήγηση της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών και απόφαση της Συγκλήτου.

Το Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 8 (οκτώ) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Το Π.Μ.Σ. κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει θέσεις με ανοικτή διαδικασία. Ειδικότερα, στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, αριθμός εισακτέων, κατηγορίες υποψηφίων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Ενδεικτικά μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δημοσιεύεται επίσημη προκήρυξη των θέσεων και καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για υποψηφιότητα στην ειδίκευση της προτίμησής τους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Με την αίτησή του ο υποψήφιος υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ..

β) Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς Τμήματος. Σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού ακολουθούνται τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού.

γ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.

δ) Υπόμνημα μέχρι 250 λέξεις στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να αναλάβει σπουδές στο Π.Μ.Σ.

ε) Πιστοποιητικό γνώσης μιας γλώσσας, εκ των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Π.Μ.Σ. Απαιτείται:

1) αποδεικτικό γνώσης της γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ΑΣΕΠ, ή

2) TOEFL (αγγλικά) με τουλάχιστον 87 μονάδες στο Internet-based test, ή

3) Απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο της Χώρας ή

4) Πτυχίο της αντίστοιχης Φιλολογίας. Για τους αλλοδαπούς, μη κατόχους τίτλου ελληνόφωνης εκπαίδευσης, απαιτείται επιπλέον πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ενός ΑΕΙ ή απολυτήριο Ελληνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόφωνου Πανεπιστημιακού Τμήματος. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται, επίσης, το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ, ή πιστοποιητικό επιπέδου τουλάχιστον Β2. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής γλώσσας.

στ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.

ζ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Η προκήρυξη των σχετικών θέσεων και η ημερομηνία των συνεντεύξεων ανακοινώνονται στο τέλος Ιουνίου κάθε έτους. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ που διδάσκουν στο Π.Μ.Σ. και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Η προκήρυξη εισαγωγής μεταπτυχιακών φοιτητών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Οι αιτήσεις συνοδευόμενες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται είτε ως ακριβές αντίγραφο είτε ως απλή φωτοτυπία.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, ως εξής:

  • Γενικός βαθμός του πτυχίου, πολλαπλασιαζόμενος επί τον συντελεστή 1 (κατ’ ανώτατο όριο 10 μόρια)
  • Η προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα πρόσθετης επαγγελματικής κατάρτισης, μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης σε συναφές αντικείμενο λαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο 5 μόρια.
  • Η ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία, η στόχευση για ενασχόληση με το επιστημονικό πεδίο της επείγουσας αγγειοχειρουργικής από 1-10 μόρια.
  • Η γνώση ανώτερου ή ανώτατου επιπέδου ξένης γλώσσας λαμβάνει 5 μόρια.
  • Ο βαθμός της προφορικής συνέντευξης πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή 3,5 (κατ’ ανώτατο όριο 35 μόρια).

Η ανωτέρω μοριοδότηση θα αναλύεται στην εκάστοτε προκήρυξη εισαγωγής.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο.

Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.

Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελική μοριοδότηση και εφόσον έχει καλυφτεί ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων, η τελική επιλογή των ισοβαθμούντων θα βασιστεί σε επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης, όπως η ερευνητική δραστηριότητα, τυχόν δημοσιεύσεις και ο βαθμός πτυχίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε προκήρυξη.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων είναι δυνατόν να κατατεθούν σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αναφορικά με την τύχη των ενστάσεων εισηγείται η ΣΕ, η οποία οφείλει να πληροφορήσει γραπτώς τον ενιστάμενο για το αποτέλεσμα της ένστασης, σε προθεσμία είκοσι ενός (21) ημερών.

Προσωπική συνέντευξη

Στην συνέντευξη που διενεργείται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τον Διευθυντή του Π.Μ.Σ. και 2 από τα μέλη ΔΕΠ της Σ.Ε. τα τρία πεδία ενδιαφέροντος, με ίση βαρύτητα βαθμολογίας είναι:

α) η βασική ανατομία και φυσιολογία του αγγειακού συστήματος,

β) η φυσιοπαθολογία των αγγειακών παθήσεων,

γ) η βασική μεθοδολογία έρευνας.

Βρείτε στη σελίδα των ανακοινώσεων την τελευταία προκήρυξη και τις οδηγίες υποβολής αιτήσεων.