Περιγραφή Προγράμματος

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΓΓΕΙOΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ» (TREATMENT OPTIONS AND MANAGEMENT OF VASCULAR SURGERY EMERGENCIES).

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεραπευτικές επιλογές και διαχείριση επειγουσών αγγειοχειρουργικών παθήσεων» του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο αντικείμενο της διαχείρισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των επειγουσών αγγειοχειρουργικών παθήσεων.

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η ανάπτυξη των κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου και για ερευνητική δραστηριότητα στα πεδία της επείγουσας αγγειοχειρουργικής. Καθοδηγητική φιλοσοφία του Π.Μ.Σ. είναι αφενός να εξασφαλίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, σύγχρονες γνώσεις, μεθόδους και βασικές αρχές που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση, βελτίωση και δημιουργία καινοτομικού πνεύματος με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, και αφετέρου να καλλιεργήσει σε αυτούς τις κριτικές και δημιουργικές δεξιότητες που απαιτεί μια κοινωνικά και δεοντολογικά υπεύθυνη επαγγελματική δραστηριότητα. Σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί η πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα της ειδίκευσής τους. Επιπρόσθετος σκοπός είναι η προαγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο της Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα αντίστοιχα προσόντα όσων παρακολουθούν επιτυχώς το Πρόγραμμα είναι: η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο της αντιμετώπισης των ασθενών με επείγουσα αγγειοχειρουργική πάθηση, η ανάπτυξη της σχετικής επιστημονικής έρευνας, και η παροχή αντίστοιχης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών σε επιστημονικά στελέχη μεταπτυχιακού επιπέδου.
Οι Σπουδές στο Π.Μ.Σ. αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και εξειδικευμένων ιατρικών – νοσηλευτικών αναγκών της χώρας, με την κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές του συγκεκριμένου γνωστικού κλάδου της επείγουσας αγγειακής – αγγειοχειρουργικής πάθησης.
Επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποκτούν
την ικανότητα:

  • να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη
  • να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας
  • να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον
  • να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις
  • να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση,
  • να επιδεικνύουν υπευθυνότητα
  • να αναπτύσσουν κριτική ικανότητα και
  • να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.

 

Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το Τμήμα.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Ε.) ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στα δύο (2) εξάμηνα και τη θερινή περίοδο, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Ο αριθμός εισακτέων κατ΄ έτος ορίζεται κατά ανώτερο όριο σε είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακούς φοιτητές με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Το Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 8 (οκτώ) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στο ΠΜΣ προβλέπονται τέλη φοίτησης που ορίζονται στο ποσό δύο χιλιάδων ευρώ (2000) για κάθε κύκλο σπουδών, και η καταβολή τους γίνεται σε δύο (2) δόσεις. Η πρώτη δόση 1.000 ευρώ με την έναρξη του α΄ εξαμήνου και η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ με την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου.